Besmettelijk virus in Lunteren
Het hoogst besmettelijke VLBB virus heeft Lunteren weer in haar greep. Naar verluidt zijn er de afgelopen maanden al meer dan 165 slachtoffers ten prooi gevallen aan dit virus! Van tijd tot tijd steekt het virus weer de kop op en wij hebben vernomen dat bij veel van de bestaande 850 dragers van dit virus het ziektebeeld ook weer is opgevlamd.
Wat zijn de verschijnselen van een besmetting, zult u zich bezorgd afvragen? Wij kunnen u gerust stellen, deze zijn gelukkig niet ernstig!
Het virus veroorzaakt uitsluitend plezierige symptomen. Het is zelfs zo, dat veel Lunteranen en zelfs mensen van ver daar buiten, zich graag laten besmetten door diegenen die reeds besmet zijn met het virus.
De eerste symptomen beginnen vrijwel direct nadat het slachtoffer met een eerder besmette patiënt heeft gesproken over het ons mooie Luntersche Buurtbosch. Sluimerend ontstaat bij het de patiënt een verhoogd gevoel van dankbaarheid voor de mooie natuur in ons dorp. Het lijkt alsof het bewustzijn wordt verruimd en iets wat zo alledaags leek wordt opeens bijzonder. Het besef breekt door dat het toch heel bijzonder is dat wij in Lunteren beschikken over een eigen Buurtbosch. Dat mooie bos wat van ons allemaal is en niemand ons kan afnemen!
In de volgende fase, die intreedt na enkele dagen tot weken, maakt er zich een licht gevoel van paniek meester bij de meeste patiënten. Ze denken: “Als we niet goed genoeg voor ons bos blijven zorgen, dan kunnen we het misschien niet goed nalaten aan de generaties na ons”.
Vervolgens komt de ziekte dan op haar hoogtepunt: De patiënt krijgt een de onbedwingbare behoefte om het bos te willen beschermen en in stand te houden. Opeens is de patiënt zich ervan bewust dat hij of zij ook moet meehelpen om die mooie erfenis in stand te houden en voor de toekomst te blijven beschermen. Een enkeling is er zodanig aan toe dat die zich zelfs spontaan opgeeft als vrijwilliger. Deze vrijwilligers gaan zich inzetten als Boswacht of ze helpen mee aan het onderhoud van de eendjesvijver of de Paaskolk.
Maar de meesten patiënten herstellen gelukkig snel. Zodra ze zich hebben ingeschreven als Vriend van het Luntersche Buurtbos komen ze weer tot rust en krijgen ze het voldane gevoel dat ze ook hun steentje hebben bijgedragen.
Daarom hebben wij onlangs bij u allen preventief een inschrijfformulier in de bus gedaan, zodat u zich tijdig kunt inschrijven. Als u dit formulier niet meer heeft dan raden wij u aan om u snel in te schrijven op de website van het Luntersche Buurtbosch, zodat u zich kunt wapenen tegen dit verraderlijke virus.
Bob van Heukelom,
Voorzitter van de Ver. “Vrienden van Het Luntersche Buurtbosch”