Broedseizoen in het Buurtbos: honden aan de lijn

In het voorjaar is het fijn wandelen in bos en veld. In Lunteren hebben we het geluk dat dit bijna naast de deur kan. Nu veel mensen noodgedwongen thuis zijn is het heerlijk om even uit te kunnen waaien en wat te bewegen. Dat kan in ons Buurtbos. We merken dat het bezoek aan het bos is toegenomen en ook dat de meeste bezoekers zich aan de geldende regels houden. Dan hebben we het over de landelijke 1,5 m regel. Er geldt echter ook een aanlijnplicht voor honden ten oosten van de Molenweg. Die aanlijnplicht is er niet voor niets.

Het Buurtbos huist diverse vogels die op de grond broeden, zoals de houtsnip. Eenmaal verstoord is zo’n broedsel meestal verloren. Jonge, pas uitgevlogen vogels zijn kwetsbaar. Ook breekt nu de tijd aan dat reekalfjes geboren worden en deze zijn weerloos tegen loslopende honden. Niet alle bezoekers van bos- en natuurgebieden zijn zich bewust van de mogelijke gevolgen van hun aanwezigheid en die van hun loslopende hond.

Helaas komen we schrijnende toestanden tegen. Onlangs vond onze boswachter Gert van Harn een volwassen reekalf, drachtig van twee reekalfjes, die aangevallen en gedood was door loslopende honden.

Het Buurtbos herbergt een verbazend groot aantal soorten planten en dieren. Als we er verstandig mee om gaan en elke soort hun plek gunnen kunnen wij, en de mensen na ons, er van blijven genieten.

Foto’s Gert van Harn
Deel dit bericht