| | | |

Raadsleden en bestuurslid Oud Ede stellen vragen over afsluiting wandelpaden en beschadiging Wildwal

De Wildwal van Lunteren is bijzondere structuur in het landschap, die op te vatten is als een ‘Landmark’, zoals Ede’s gemeente raadslid Pieter Gerard van de Berg in deze nieuwe reportage van XON aangeeft. De Wildwal is van cultuurhistorische waarde en heeft enige jaren geleden zelfs op de nominatie gestaan om tot gemeentelijk monument te worden verklaard.

Door de recente afrastering van het bosgebied, rondom het voormalige congrescentrum de Werelt, is er weinig meer over van deze structuur.
In onze laatste nieuwsbrief hebben wij hierover reeds bericht: Luntersche Wildwal ernstig beschadigd.

 Dankzij speurwerk van een van onze leden is een oude akte opgedoken uit de zgn. “Buurtboeken” van Lunteren en Meulunteren, Daar kunnen we lezen dat: Tot ‘de Wildgraaff’ wordt besloten in 1772, van de Lindenboom naar Doesburg, (want die van Doesburg naar Ede was al in 1695 aangelegd). Er wordt een reglement van 15 artikelen opgesteld en beschadigen van de Wildgraaf is strafbaar!
Boete: 13 gulden. of als straf “6 jaar de Wildgraaff onderhouden” Dat laatste lijkt ons wel een terechte maatregel…

De Locale omroep Ede e.o.die tegenwoordig de naam XON draagt heeft een fraaie reportage gemaakt, waarin uiting wordt gegeven van de verontwaardiging over de recente beschadigingen van de Wildwal.

Bent u het ook niet eens met wat er gebeurt is met de Wildwal?

Teken dan onze petitie!


Deel dit bericht