|

NJO Muziekzomer presenteert het Helikon Strijkkwartet

Volgende week vrijdagavond een uniek concert door het Helikon Kwartet in Uitkijktoren De Koepel! Een concert in de reeks van de NJO Muziekzomer, een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Aanstormende muziekprofessionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die de NJO Muziekzomer telt. Het muzikale aanbod van dit festival bevat voor ieder wat wils, met orkesten, opera, kamermuziek, kindervoorstellingen, fiets-, wandel- en ontdekkingstochten en programma’s met dans, theater en film.  Bovendien worden de concerten gegeven op de vele bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is, van industrieel erfgoed tot speelplekken in de vrije natuur. Een festival om jaarlijks naar uit te kijken!

www.muziekzomer.nl en www.njo.nl

Het Helikon kwartet kan met recht het ‘klimaatkwartet’ genoemd worden want deze muziekzomer spelen zij in op het actuele thema van klimaatverandering. Componist Pēteris Vasks is zeer begaan met dit onderwerp en verwerkt het in vrijwel al zijn composities, waaronder zijn Derde Strijkkwartet. Ryan Probert, winnaar van de NJO-compositieopdracht bij de Young Composers Meeting, liet zich ook door dit onderwerp inspireren. Zijn werk voor het Helikon Kwartet zal deze Muziekzomer zijn première beleven.

Een ander thema dat aan bod komt is dat van de menselijke destructie door conflicten. Het Helikon Kwartet voert namelijk het ontroerende Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj uit, dat is opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.

De stukken passen perfect in de heide- en bosrijke omgevingen waar het kwartet de luisteraars zal ontmoeten om te genieten van wat moeder natuur te bieden heeft. Voorafgaand aan het concert kunt u de toren beklimmen en de schoonheid van de natuur om u heen tot u nemen als voorbereiding op wat komen gaat. Laat u meeslepen door een muzikaal verhaal over natuur en mensheid, en vergeet intussen niet te genieten van het prachtige spel van de dames van Helikon!

Let op: Parkeren bij Restaurant De Lunterse Boer, Boslaan 87, 6741 KD Lunteren. Zorg dat u op tijd bent, want vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar De Koepel.

Programma:
Pēteris Vasks – Strijkkwartet nr. 3
Ryan Probert – nieuwe compositie in opdracht van het Nationaal Jeugd Orkest
Dmitri Sjostakovitsj – Strijkkwartet nr. 8

> vr. 10 aug. – Uitkijktoren de Koepel, Lunteren / 19:00 uur / € 15 / jongeren t/m 30 jaar € 10

Deel dit bericht