PRIMEUR: VRIENDEN LUNTERSCHE BUURTBOSCH EN C.N.S. DE TRIANGEL

Donderdag 16 mei was het zover. Drie klassen van groep 1/2 van CNS basisschool De Triangel maakten op speelse wijze kennis met ons Luntersche Buurtbosch en hun grote en kleine bewoners.

Ieder anderhalf uur kwam er een klas. Zes vrijwilligers van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch begeleidden telkens drie kleine groepjes kinderen langs een spannend en leerzaam ganzenbordspel rond de eendjesvijver.  Intussen  namen twee ‘boswachters’  dan twee groepjes mee op een boswandeling en lieten zien en voelen hoe levend en divers een bos eigenlijk is. In totaal hebben 90 leerlingen van De Triangel zo geleerd hoe mooi maar ook spannend dit  bijzondere stukje bos  kan zijn.

Hoogtepunt was wel een bezoek  aan de dieren binnen het hek van de eendjesvijver samen met beheerder Herman de Greeff. Zo leerden de kinderen o.a. dat de eendjes die net uit het ei gekomen zijn geen kuikens heten, maar wulpjes.

Deze dag was een proef. De educatie-commissie van de Vrienden hebben een compleet lesprogramma ontwikkeld voor groep 2 met als voorbereiding een speciale lesbrief,  documentatieboekjes, verhaaltjes en gedichtjes over het bos  en de vijver. 
Het bezoek aan het bos en de eendjesvijver is een zinvolle beleving om het geleerde op school in het echt te ervaren. Na het bezoek gingen de kinderen op school aan de slag om een creatieve verwerking van het thema te maken.  Het ganzenbordspel was al eerder ontwikkeld in het kader van het Goudsbergproject mede dankzij de actieve en betrokken voormalig secretaris van de Vrienden, Paul Engelen.

Als uit de evaluatie blijkt dat alle partijen het een leuke en vooral ook zinvolle activiteit vinden, willen de Vrienden in de toekomst ook aan de andere basisscholen in Lunteren dit lespakket aanbieden. Want, zoals een van de begeleidende ouders zei: “De liefde voor de natuur kan niet vroeg genoeg beginnen”.

Deel dit bericht