Publiekspremière: de schatten van de Goudsberg onthuld

Na een lange periode van voorbereiding gaat op zaterdag 23 november a.s. het project ‘De Goudsberg – Middelpunt van Nederland’ officieel van start. Middelpunt van NederlandTijdens een programma in Zaal Floor in Lunteren wordt u uitgenodigd nader kennis te maken met de plannen en met de mensen achter die plannen.
Het project De Goudsberg is een overgangsgebied tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Geldersche Vallei. Het is een uniek natuurgebied en van grote geologische en cultuurhistorische waarde. Een markant punt binnen het gebied vormt het geografische Middelpunt van Nederland. Het gebied biedt een uniek zicht op het ontstaan van ons landschap, van prehistorie tot aan nu. Actief stuifzandgebied met heidekoeien, een Celtic Field, engen, een hessenweg, restanten van 19de eeuwse industrialisatie, het Luntersche Buurtbosch en zeldzame flora en fauna komen rondom De Goudsberg samen.
Het project ‘De Goudsberg: Middelpunt van Nederland’ maakt de komende jaren de schatten in dit gebied beter zichtbaar en leesbaar. Door bijzondere plekken (zoals de locatie van de voormalige Hessenhut, het Middelpunt van Nederland en de aardlagen in de grote zandgroeve) te markeren door landschapsobjecten, door het ontwikkelen van route-apps, door het herstel van zichtlijnen, door een vaste tentoonstelling in Museum Oud Lunteren, door het verbinden van alle uiteenlopende activiteiten die al in het gebied plaatsvinden, etc.
Zorg voor een duurzame toekomst van het gebied en onthulling van de gebiedskwaliteiten voor een breed publiek vormen de hoofddoelstellingen van het project. De gebiedseigenaren (Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Geldersch Landschap & Kasteelen en de gemeente Ede) zetten zich hier de komende jaren voor in, samen met een klein groepje ‘professionals’ en, vooral, een groot aantal enthousiaste lokale verenigingen, organisaties en vrijwilligers.
Het programma op 23 november
Het programma in Floor op zaterdag 23 november a.s. start om 11.30 uur; vanaf 11.00 staat de koffie klaar. Na een introductie door Ab Welgraven (voorzitter stuurgroep Goudsberg) en Mirjam Blott (projectleider) kan op een informele manier (nader) kennis worden gemaakt met de plannen en met de mensen achter die plannen, zoals de landschapsarchitecten, de tentoonstellingsvormgever, een kunstenaar, de communicatiespecialist en uiteraard met de groeiende groep lokaal betrokken
2
personen en organisaties die zich inmiddels actief aan het project hebben verbonden. Rond 13 uur is
er voor iedereen erwtensoep.
Graag vragen wij belangstellenden ons van hun komst op de hoogte te stellen door een mail te
sturen naar info@hetluntersebuurtbos

Deel dit bericht