|

Krioelen en bloeien: Basisschoolleerlingen leren in het Luntersche Buurtbosch

Het educatieve seizoen van Stichting De Vrienden van Het Luntersche Buurtbosch is weer in volle gang. Basisschoolklassen uit de regio trekken het Lunterse bos in om spelenderwijs kennis te maken met de natuur. Onder begeleiding van ervaren boswachters ontdekken de leerlingen alles wat groeit, bloeit en krioelt in het bos. Ze leren over vogels, insecten, verschillende boomsoorten en het belang van biodiversiteit — en dat allemaal op een leuke, interactieve manier. 

Natuuronderwijs: Een Investering in de Toekomst

In een wereld waarin schermtijd toeneemt en de afstand tot de natuur groeit, is het belangrijker dan ooit om basisschoolleerlingen te leren over bos en natuur. Kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur, ontwikkelen niet alleen meer kennis over het milieu, maar ook respect en verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving.

Buitenlessen en natuurexcursies stimuleren verwondering, nieuwsgierigheid en creativiteit. Onderzoek wijst bovendien uit dat contact met de natuur het concentratievermogen vergroot en stress vermindert. Door kinderen te leren hoe ecosystemen werken en waarom biodiversiteit belangrijk is, leggen we de basis voor milieubewust gedrag op latere leeftijd. 

Leerzaam programma 

Elk jaar hebben De Vrienden weer een leuk programma dat aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Dit jaar lopen de klassen in kleine groepen een leerzame, maar vooral superleuke speurtocht en gaan ze met de boswachter het bos in, op zoek naar alles wat bloeit en krioelt. De kinderen hebben een voorkeur voor dat laatste. Vol verwondering zoeken ze ijverig naar kleine kriebelbeestjes zoals pissebedden, duizendpoten, wormen en zelfs een kleine hagedis!

Tussen de leerzame activiteiten door is er ook tijd voor wat drinken en fruit, gesponsord door De Boomgaard Groente en Fruit en Slijterij Floor. Bakkerij Van Voorthuizen verzorgde broodjes voor alle vrijwilligers die dit project mogelijk maken.

Reactie vanuit de scholen

Leraren reageren zeer positief op het initiatief. Juf van de Triangel zegt: ‘’Superleuk initiatief en leerzaam voor de kinderen. Mooi om een stukje bewustwording van de natuur en eigen omgeving mee te geven. De kinderen zijn erg enthousiast. Met name over het bosbezoek (zoeken van beestjes) en de verhalen die sluiten goed aan bij wat ze hebben gezien in het bos’’.

Succesformule

Dat het educatieproject van De Vrienden van Het Luntersche Buurtbosch een succesformule is laten ook het aantal aanmeldingen zien. Het gezicht achter de organisatie van het educatieproject Wim Veldhuizen vertelt hierover: ‘’Waar we vroeger elk jaar weer moesten puzzelen welke scholen mee wilden doen, zitten we nu in een luxeprobleem: bijna alle scholen reageren enthousiast, zó enthousiast zelfs dat we in het voorjaar de aanmeldingen amper aankunnen! Stiekem zijn we daar natuurlijk hartstikke blij mee – het laat zien dat we echt in een behoefte voorzien. En wie weet, misschien planten we zo wel een zaadje voor een levenslange liefde voor de natuur.

Dankzij onze fantastische vrijwilligers is het elk jaar weer een feest. Het is geweldig om te zien hoe kinderen eerst een beetje gespannen het bos in stappen, maar binnen tien minuten compleet opgaan in het avontuur – helemaal als ze op zoek mogen naar kleine beestjes. Dan is het hek van de dam!’’