Koepelexpositie ‘Hoog van de toren’

De permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’, op de derde verdieping van de uitkijktoren De Koepel op de Galgenberg in Lunteren, is het resultaat van vier samenwerkende partijen: Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, de Koepelcommissie en Museum Lunteren.

Via diverse ‘luikjes’ biedt ‘Hoog van de toren’ de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg. Maar we kijken ook naar beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren, horen een deel uit een suite van een Lunterse componist, zien het koffiekopje van oud-minister Joseph Luns (die met regelmaat in Hotel De Veluwe in de Dorpsstraat verbleef) voorbijkomen, en worden geconfronteerd met de Muur van Mussert. En wat te denken van beelden van Johan Hilgers die in 1920 als eerste over Nederland (en Lunteren) vloog, en van de idealistische schrijver Frederik van Eeden die in Lunteren een landbouwkolonie stichtte.

Het Goudsbergproject begon in 2013 met de inrichting van het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat als onderdeel van Museum Lunteren. Ook hier verscheen een (deels) interactief visitekaartje van de rijkdom van het gebied in en om de Goudsberg. De Koepel is een schitterende creatie van architect W.O.J. Nieuwenkamp, als voortzetting van de eerste, lagere bouw van zijn plaatselijke collega J.W. Dinger. De toren zelf is een icoon, als eerbetoon aan notaris Johannes van den Ham die vanuit zijn gevoel voor rechtvaardigheid het goede voorhad met de toen voornamelijk arme bevolking van het dorp. Bos én Koepel liet ‘de oude notaris’ testamentair na aan de Lunterse bevolking – een unicum in ons land.

De oproep van de toenmalige voorzitter van de Vereniging Oud Lunteren, op de dag dat het project officieel werd afgesloten, liet aan duidelijkheid niets te raden over: “Laat je verleiden de tocht naar de Koepel te ondernemen. Je zult verrast worden door een tentoonstelling van en op niveau.”

Openingstijden en bezoekersinformatie van De Koepel