| |

Paasconcert “Proclamatie” in de Koepel

Proclamatie PasenOp 2e paasdag om 15:00 uur in De Koepel zingen acht vrouwen een bijzonder dubbelkwartet: Tineke Roseboom, Lieke van Oostenbrugge, Christina Plein, Marijke Muuse, Ali Hendriksen, Rhodé van Leeuwen, Hermien van Donkersgoed en Gertie Savelkoul een aantal werken uit Elias en de Drei Motetten, origineel voor vrouwenkoor geschreven, van Felix Mendelssohn-Bartholdy met Leander van der Steen aan de piano. In het eerste duet met koor hoor je de smeekbede Herr, höre unser Gebet. Zion zoekt naar troost, maar die komt niet want het volk Israël is afgedwaald onder koning Achab. In het boek I Koningen in het Oude Testament komt vervolgens de profeet Elia vertellen wat de straf is omdat ze God niet meer dienen: Het zal niet meer regenen! Elia vertrekt dan naar de beek Krith waar de raven hem eten brengen en hij uit de beek drinkt. Het dubbelkwartet zingt Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir! Maar als ook de beek opdroogt gaat hij naar Zarfath waar hij gaat wonen bij een weduwe en haar zoon. De vrouw zegt dat ze nog maar een klein beetje meel en een klein beetje olie heeft en dan is alles op en zullen ze sterven.

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Felix Mendelssohn-Bartholdy

Maar Elia zegt dat ze niets tekort zullen komen omdat God voor hen zorgt. Maar na een tijdje wordt de zoon ziek en sterft. Elia bidt tot God om de weduwe niet te straffen en haar zoon weer tot leven te wekken! God verhoort het gebed van Elia, te beluisteren in de solo aria en duet en het koor reageert in Heilig, Heilig ist Gott der Herr. De zoon van de weduwe is hiermee een symbool voor Jezus die op Goede Vrijdag aan het kruis stierf en na drie dagen weer is opgestaan uit de doden. Mendelssohn heeft in de Drei Motetten Opus 39 dezelfde teksten gebruikt waar we nu een verbinding leggen. Motet I is Veni Domine! Heer hoor ons en bevrijd ons! Motet II Laudat pueri is een lofzangen Motet III Domenica II Post Pascha handelt over de dood en opstanding van de Goede Herder!

Sopraan Tineke Roseboom (1990) behaalde in 2012 haar Bachelor diploma aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Tineke studeerde bij Harry van Berne. Dankzij een internationale studiebeurs wordt Tineke op dit moment gecoacht door Xenia Meijer, Emma Kirkby (Londen) en Gloria Fabuel (Valencia). In Augustus 2013 debuteerde Tineke met haar eerste CD “Resveillez vous”, Nicolaes Vallet – Psalms and Music for Lute.

Tineke Roseboom
Tineke Roseboom

De opnames voor haar tweede CD staan in de planning voor het najaar van 2016. Verschillende premières waaronder De Stenen Man Suite van Frans Vermeerssen staan op haar naam. Als studio zangeres zingt Tineke voor verschillende componisten, voornamelijk filmmuziek, zo krijgt zij o.a. opdrachten van Hollywood Scoring. Tineke vormt twee duo’s één met gitarist Marcus de Jong en één met pianist Erik Onnink. Samen geven zij recitals door heel Nederland.
Lieke van Oostenbrugge(1992) studeert klassieke zang bij Harry van Berne aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle. Ze treedt regelmatig op als soliste, koorlid en ensemble lid.

Lieke van Oostenbrugge
Lieke van Oostenbrugge

Zo vormt zij een duo met pianiste Hanke Scheffer, soleerde ze bij koren en percussie ensemble, en is ze lid van het EVA vocaal ensemble. Lieke ontving masterclasses van o.a. Irene Maessen, Christoph Ritter en Thomas Oliemans.

Christina Plein
Christina Plein

Christina Plein (alt/mezzo-sopraan) begon haar zangcarriere in de jazz en latin music. In 2001 behaalde zij haar diploma voor jazz en pop zang bij Ineke van Doorn en Peggy Larson aan de hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Ze volgde workshops en masterclasses bij with Maria de Fatima, Peter Herbolzheimer, Rhiannon, and Michelle Weir. Met uiteenlopende formaties zong zij in Nederland, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Belgie en de Verenigde Staten. Ze vervolgde haar tijd in Arnhem met de studie klassieke zang bij Elena Vink en Harry van Berne en volgde masterclasses bij Alastair Thompson, Alison Pearce, Carolyn Watkinson and Michael Chance. In 2005 behaalde zij haar diploma voor klassieke zang en treed sindsdien zowel als alt soliste als koorlid in professionele koren op. Als alt soliste brengt zij zeer regelmatig werken van Bach, Pergolesi en tijdgenoten te gehore. Met pianist Aljosja Buijs geeft zij recitals met repertoire dwars de muziekgeschiedenis. In september 2012 hadden zij hiermee een concertreeks in China.

Ali Hendriksen
Ali Hendriksen

Ali Hendriksen is sinds 1997 afgestudeerd voor klassieke solo zang en studeerde bij Cora Canne Meijer en Irene Maessen. Daarnaast heeft ze een applicatie behaald voor het docentschap Koristenopleiding bij de SNK om koorleden zowel theoretisch, praktisch en zangtechnisch klaar te stomen voor de landelijk erkende diploma’s voor amateurs. Ali heeft een privélespraktijk in Lunteren en als solist werkt ze regelmatig mee aan concerten en volgde ze meerdere masterclassen, o.a. bij Wendingen. De Braziliaanse choro heeft haar hart gestolen. Samen met Marijn van der Linden heeft ze een school opgericht voor Braziliaanse muziek, EPM, in Rotterdam en zingt ze regelmatig met gitarist en cavaquinhospeler Nelson Latif bij diverse gelegenheden o.a. in het Bimhuis Amsterdam. In 2011 heeft ze de Master muziek en concertprogrammering afgerond bij ArtEZ conservatorium Arnhem.
Rhodé van Leeuwen is een groot zangtalent en volgt vanaf haar 9e jaar zanglessen bij professionele zangpedagogen, o.a. Ria Dijkstra en momenteel bij Ali Hendriksen. Als sopraan verleent ze regelmatig haar medewerking als soliste aan diverse (kamermuziek)concerten.

Rhodé van Leeuwen
Rhodé van Leeuwen

Zo vertolkte zij de rollen van Cherubino en Barbarina in de opera ‘Le nozze di Figaro’ van W.A. Mozart, trad ze op in de Engelse Hervormde Kerk in Amsterdam en vervulde de solozang bij Kleinkoor ‘Laetare’. Tevens is zij harpiste en volgt zij professionele lessen bij harpiste Saskia van Hattem. In 2010 won ze tijdens het Cultura Concours met een deskundige jury de Cultura Award 2010 voor snaarinstrumenten . Zij leverde een topprestatie door zowel het verplichte- (Passacaglia van C.F. Witt) als het vrije muziekstuk (“The Nigthingale van D. Hensin Conant) op een adembenemende manier te vertolken. Rhodé verstaat de kunst “een spannend en ontroerend verhaal” te vertellen met haar instrument. Ze nam deel aan masterclasses van o.a. bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers, harpisten Lavinia Meijer, Manja Smits en Remy van Kesteren.
partitur100_v-contentgrossMarijke Muuse (Alt) begon met zangles toen ze aan de Academie voor Expressie studeerde. In die tijd zong ze bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest, waar ze later als solist te horen was. Ze studeerde o.a. bij Elisabeth Cooymans en Franciska Dukel en zong in diverse koren zoals: het Ned. Bach Ensemble, Toonkunstkoor Arnhem, Rijnstad Operette, Bachkoor Holland en Opera in Ahoy. In het TV programma “Una Voce Particolare” was ze een van de finalisten. Als alt-solist zong ze in oratoria en Bachcantates o.l.v. Jaap Hillen†, en bij ensemble Omnitet en het instrumentaal Bilts Barok Consort. Recent zong ze de rol van Filipjewna in de opera Eugen Onegin. Momenteel zingt ze in het koor van het Alexander Consort en het Brabantkoor.
Gertie Savelkoul is in het dagelijks leven (stem)logopedist en werkt ook als stemregisseur met sprekers en zangers bij Instemmend. Zij zingt bij kamerkoor Musicale Vocale in Wageningen, Alexander Consort Bennekom en vocaal ensemble Semplicita. Ook is Gertie dirigent van kinderkoor EigenWijs te Bennekom.
Hermien van Donkersgoed-te Raa heeft sinds ze in deze regio woont zanglessen gevolgd bij Ali Hendriksen en meegewerkt aan leerlingenconcerten. In haar vorige woonplaats heeft ze zanglessen gehad van diverse docenten en heeft ze als alt solistisch meegewerkt aan koor- en huisconcerten.

Leander van der Steen
Leander van der Steen

Leander van der Steen kreeg jarenlang orgelles van Jan van Gijn op de plaatselijke muziekschool in Ede . In 1987 behaalde hij de eerste prijs op het orgelconcours Gelderse muziekscholen in Arnhem. Op het Utrechts Conservatorium studeerde hij de hoofdvakken schoolmuziek en orgel. In 1996 en 1997 rondde hij deze twee studies af. Verder richtte hij zich op de vakken piano en orkest- en koordirectie.
Momenteel is hij dirigent van de Verenigde Veluwse Koren, Crescendo (Nunspeet), Euodia (Hierden), het Hervormd Kerkkoor (Ermelo), de Lofstem (Putten), en de Reformatorische zangvereniging Cantilene (Barneveld). Met deze en andere koren heeft hij concertreizen gemaakt door verschillende landen in Europa.
Als dirigent geeft hij samen met Martien van der Zwan leiding aan het christelijk ensemble Parlando. Ook heeft hij een uitgebreide lespraktijk met orgel- en pianoleerlingen.

Deel dit bericht