Bijzonder voorjaar in het buurtbos.

Nog nooit liepen er zoveel mensen in de natuur als in dit voorjaar!

Door de corona-crisis werden wij met z’n allen stilgezet en omdat heel veel niet meer mocht, zochten we de bossen en parken op. Wat een geluk dat wij het Luntersche Buurtbosch hebben waar parkeerplaatsen niet afgesloten werden en geen verbodsborden werden geplaatst en iedereen welkom is, mits de regels goed in acht genomen worden.

Alsof de natuur de narigheid wilde compenseren was het wat betreft het weer een prachtig voorjaar! Veel zon en goede temperaturen.

Doordat er onderhoud is gepleegd aan de brandgangen, soms met groot materieel, en er brandgevaarlijke bomen zijn weggehaald, was er weer plek om jonge bomen en struiken te planten.

En het is prachtig te zien, hoe vlug een bos zich ook weer herstelt. Als je er nu loopt, zie je enkel prachtig groen van al het jonge blad met hier en daar wat wit van de meidoorn of vlier met de rode beuk er uitspringend.

In de vroege morgen is het vogelconcert ook weer begonnen, want alle zangvogels zijn er weer, zoals de zwartkop, tjiftjaf, fitis en gekraagde roodstaart. 

Zelfs de koekoek en nachtzwaluw zijn weer terug uit Afrika. Allemaal bezig een vrouwtje te zoeken zodat er voor een nageslacht gezorgd kan worden. Spechten maken holen, in een houtstapel maakt een winterkonink zijn nest en andere vogels maken gebruik van de vele nestkastjes. Hopen dat er weer veel jonge vogels uitvliegen dit jaar.

Op de Poelheide bij de poel zijn de zandhagedissen ook al gezien. Het mannetje prachtig groen in het voorjaar en het vrouwtje bruin van kleur. Verstopt in de heidestruiken liggen ze op te warmen waarvoor ze de zon nodig hebben, want een hagedis is net als een slang een koudbloedig dier.

In de poel zelf is ook volop leven, waaronder de kleine watersalamander, kikkers en padden , met er boven vliegend prachtig gekleurde libellen. En dit voorjaar was er zelfs een koppel wilde eenden die jonge pullen hebben.

In het voorjaar krijgen ook de reeën hun jongen. Heel kwetsbaar liggen ze diep verborgen in het groen.

Kortom, er is veel bijzonders te beleven in ons buurtbos als wij ons als rustige toeschouwers gedragen en de ogen en oren openhouden.

Geniet er van.

 Els Roke van Harn

Deel dit bericht