|

Boswerkgroep aan de slag met nieuwe prunustrekkers

De Boswerkgroep heeft de door de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch nieuwe prunustrekkers in gebruik genomen. Daarmee verwijdert de werkgroep nu ongewenste opslag van de Amerikaanse eik.

Een aantal leden van de Boswerkgroep met de nieuwe prunustrekkers
De gevolgen van verdroging en verzuring zijn goed zichtbaar in het Luntersche Buurtbosch. Om ons bos zo vitaal mogelijk te houden zorgt het Stichtingsbestuur ervoor dat er boomsoorten worden geplant, die de calciumkringloop in stand houden en die beter tegen de droogte kunnen. Dit zijn soorten als Linde, Haagbeuk, Boswilg, Esdoorn en Boomhazelaar. Verzurende en ecologisch arme soorten, zoals de Amerikaanse eik, willen we op deze plekken juist weren.


In de jonge aanplant langs de Boslaan en op de hoek Engweg-Hessenweg komt behoorlijk wat opslag van de Amerikaanse eik op. Met opslag worden de jonge boompjes groeiend uit eikels en stobben bedoeld. Dit met de hand trekken is de enige effectieve manier, maar zwaar en bijna ondoenlijk en daarom werd er gezocht naar zogenaamde prunustrekkers. Hiermee kan de ongewenste opslag redelijk eenvoudig verwijderd worden.
De Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch zorgde ervoor dat de prunustrekkers er kwamen. Met vijf nieuwe, oerdegelijke apparaten kan de Boswerkgroep heel wat jaren vooruit. De Boswerkgroep is er meteen mee aan de slag gegaan.

Deel dit bericht