Herfst in het Buurtbosch

Op de laatste dag voor de herfstvakantie zijn de groepen 6a en 6b
van basisschool de Bron met het project De Koepel gestart. De ‘Vrienden’ hebben nu ook een project ontwikkeld voor deze leerlingen, naast de al langer bestaande projecten voor de groepen 2 en 4.

Het project De Koepel bestaat uit 4 onderdelen, waarvan 3 lessen in de natuur en 1 les op school.
In les 1 brengen we een bezoek aan de Notaris Van den Hambank, waar de leerlingen picknicken op en om de bank. Hier horen ze het verhaal over het ontstaan van het Buurtbosch en gaan ze op zoek naar verschillende soorten herfstbladeren, takjes, eikels, kastanjes, enz. .
In de vakantie worden de herfstmaterialen gedroogd, zodat de leerlingen na de vakantie met les 2 kunnen beginnen. Op creatieve wijze verwerken de leerlingen de gevonden voorwerpen tot interessante kunstwerken.
Ook worden er boombladeren gedroogd voor een eigen klassenherbarium.
Tijdens les 3 gaan we naar de Poelheide om daar een wandeling te maken, zodat de leerlingen ervaren wat het ‘bladpatroon’ in het bos inhoudt. In deze les leren de leerlingen ook hoe bomen zich voorbereiden op de winter en over de levenscyclus van bomen, die in de herfst duidelijk te zien is. Daarnaast spelen ze in groepjes een ‘bosbingo’.
Tot slot gaan de leerlingen in les 4 op de fiets naar de Koepel, daar worden ze hartelijk ontvangen door beheerder Gertjan van Doorn. Hij neemt de leerlingen mee naar boven en vertelt op humoristische wijze over het ontstaan van de Koepel. Boven gekomen zien de leerlingen hoe mooi het herfstbos er vanaf de toren uitziet.

Spelenderwijs vergaren de leerlingen op deze manier veel kennis over de natuur in de herfst in combinatie met het erfgoed van het Luntersche Buurtbosch, dat hier zo mooi bij aansluit.  

Van de eerste 2 lessen ziet u de foto’s, met de lessen 3 en 4 wordt binnenkort gestart.

Deel dit bericht