|

Kriebelbeestjes; IEUW! SOOO Hé!

Eindelijk konden we, de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, weer een educatieve ochtend in het bos organiseren voor de kleuters. Dit jaar kwamen er verdeeld over twee ochtenden zo’n 100 kleuters van CNS De Triangel en School met de Bijbel De Valk.

Over de jaren heen heeft de educatiecommissie van ‘De Vrienden van het Luntersche Buurtbosch’ lesprogramma’s ontwikkeld voor de basisscholen, waarin de leerlingen spelenderwijs veel kennis vergaren over het bos en zijn bewoners. Voor de groepen 1 en 2 is dit het project Eendjesvijver, voor groep 4 het project Buurtbos en voor groep 6 het project De Koepel. De school krijgt een informatiemap met verhalen over het ontstaan van het buurtbos, notaris Van den Ham en de Eendjesvijver. Ook zitten er liedjes en gedichten in die een link hebben met het bos. Tenslotte ontvangt men boeken met veel beeldmateriaal om zich voor te bereiden op het bosbezoek.

In het bos werd er in kleine groepjes een half uur gewandeld met een boswachter. Luisteren met de ogen dicht naar de bosgeluiden, lekker in de bosgrond wroeten en in bladeren graaien om kriebelbeestjes te zoeken. Met spiegels werd de onderkant van bladeren bekeken, met vergrootglazen werd mos van dichtbij bekeken. Insectenpotjes werden volgestopt met allerlei kruipende bosbewoners. Deze werden vervolgens met vergrootglazen nader bestudeerd. De een slaakt een luide “ieeeeuw” uit bij het zien en voelen van een naaktslak en de ander is mateloos gefascineerd door het voortbewegen van de worm en de snelheid van een kever. Na afloop wordt alles natuurlijk weer netjes teruggezet in de natuur.

Ook was er een Levend Ganzenbordspel uitgezet. Onderweg waren er allerlei diergerelateerde opdrachten, maar het hoogtepunt was toch wel met de verzorger binnen het hek van de Eendjesvijver te mogen gaan en niet te vergeten het zoeken naar de Buurtbosschat. Na 1,5 uur gingen de kinderen moe maar voldaan weer richting school.

Na afloop gaat men op school nog een afsluitende activiteit organiseren. Dit kan zijn een tekening van zichzelf in het bos maken of de verzamelde blaadjes plakken in een kijkdoos. Creativiteit kent geen grenzen.

Al dit leuks was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder onze gulle sponsors die zorgden voor hapjes en drankjes en attenties voor de vrijwilligers: bakkerij van Voorthuizen, De Boomgaard groente en fruit en Slijterij Floor. Niet te vergeten natuurlijk de diverse vrijwilligers die zich hebben ingezet om de kinderen een leuke en educatieve ochtend te bezorgen.

Dit alles verzorgen wij belangeloos, maar er zijn natuurlijk wel onkosten. Zou u ons als Vrienden van het Luntersche Buurtbosch willen steunen, word dan onze vriend. Klik bovenaan de pagina op de knop Vriend worden. Voor 15 euro steunt u ons al en kunnen wij nog veel meer leuke en goede dingen organiseren.


Deel dit bericht