| |

Op avontuur in het Lunterse Buurtbos

Voor de basisscholen hebben de ‘Vrienden van het Luntersche Buurtbosch’ boeiende educatieve projecten ontwikkeld. Tot groot enthousiasme van de deelnemende scholen!

  • Voor de groepen 1 en 2 ‘project Eendjesvijver’
  • Voor groep 4 ‘project Buurtbos’
bij de eendjes vijver

De Eendjesvijver

Voor de groepen 1 en 2 is het project Eendjesvijver ontwikkeld.

Het project bestaat uit voorbereidingen op school met een lesbrief, documentatieboekjes, gedichtjes, verhalen over het ontstaan van het Buurtbos en de eendjesvijver. Tijdens het bezoek spelen de leerlingen een spannend en leerzaam levend ganzenbordspel rond de vijver en de notarisbank. Hoogtepunt van dit spel is een bezoek binnen het hek van de vijver samen met de beheerder. Vervolgens nemen de ‘boswachters’ de kinderen in kleine groepjes mee, gewapend met insectenbakjes en  vergrootglas, om te ervaren hoe levend en divers het bos is. De opgedane kennis wordt na het bezoek op school verwerkt in een kringgesprek, schilderijen en tekeningen.

leerlingen van groep 2

Het Buurtbos

  • Voor groep 4 is het project Buurtbos ontwikkeld.
leerlingen groep 4

De basisscholen en de Vrienden vinden het belangrijk dat de leerlingen op de hoogte zijn van de geschiedenis van het Buurtbos. Ook ervaren de leerlingen de natuur door er naar te kijken, voelen, ruiken en te luisteren. Dit project bestaat eveneens uit voorbereidingen op school doormiddel van een  lesmand met een lesbrief voor de leerkracht en met documentatie voor de leerlingen, zoals boekjes over de grote en kleine bewoners van het bos. In het bos worden de leerlingen verdeeld. In groepjes lopen ze een speurtocht door het bos. In deze speurtocht zijn allerlei leerzame opdrachten verwerkt die over het bos en zijn bewoners gaan. Na de speurtocht gaan ook deze leerlingen met de ‘boswachters’ mee op ontdekkingsreis door het prachtige Buurtbos. Na het bezoek verwerken de leerlingen de opgedane kennis in een zelf geschreven verhaal, gedichtje, of striptekening.

groep 4 op onderzoek
Deel dit bericht