Prima ouders in het Luntersche Buurtbos,

Dit jaar heeft een paartje haviken vier jongen groot gebracht.

Door het gerichte bosbeheer van de laatste jaren hebben diverse dieren hun plek gevonden in het Buurtbos. Op een wat stiller plekje, in een hoge oude boom, had dit jaar een paartje haviken hun nest gemaakt. Dat er gebroed werd, hadden we al meegekregen van onze vogelaars Wim en Els Roke. Eind mei was het zover, de boswachter berichtte dat de haviken vier kuikens hadden, wit en pluizig en nog hulpeloos.

Wim, die de vogeltellingen in het Buurtbos verricht, constateerde half juni dat het al flinke, sterke jonge vogels werden, hoewel er ééntje iets achterbleef. Zelfs toen het stormachtig weer werd met buien, onweer en ook windstoten, ging het goed daar boven in de boom. We herinneren ons KNMI code rood nog wel in het voorjaar.

Vlakbij zat ook een Sperwer te broeden. Daar was het nest beschadigd en er werd niet meer gebroed.  Jammer, maar dat is ook natuur.

De haviken zijn inmiddels uitgevlogen. Eerst zat er nog één op het nest en de andere drie op de takken er omheen, later zaten ze daar alle vier. Ze zijn zorgvuldig geringd. Vier gezonde vogels en dat onder deze weersomstandigheden met veel wind en regen en met best een koude periode. Dat is een mooi resultaat. Goede ouders dus.

3. Bijna volgroeid havikskuiken

Deel dit bericht