Wetenswaardigheden uit ons bos

Wandelingen met Els en Wim Roke!

Elk jaar worden door de ‘Vrienden’ een aantal wandelingen georganiseerd in het Luntersche Buurtbosch. Els en Wim Roke, bevlogen vogelkenners, nemen geïnteresseerden mee op hun leerzame tochten. Reden genoeg om eens nader kennis te maken met deze twee vogelliefhebbers.

Hoelang wonen jullie in Lunteren?
Els: Ik ben geboren in Lunteren aan de Engweg in het huis De Specht. Mijn opa was jachtopziener en tuinbaas bij landgoed De Dennenhorst van de familie Dinger en woonde in de tuinmanswoning aan de Molenweg van het landgoed. Later zijn mijn ouders in de tuinmanswoning gaan wonen en zo ben ik in de natuur opgegroeid samen met mijn broer Gert van Harn. Gert is al jaren jachtopziener en boswachter van het Luntersche Buurtbosch. Na mijn huwelijk ben ik in Ede gaan wonen, vanwege het bedrijf van Wim.
Wim: Mijn geboorte plaats is Ede, maar 7 jaar geleden wilde Els heel graag weer terug naar Lunteren, vanwege haar liefde voor de natuur. Nu wonen we met veel plezier dicht bij het bos.
Wanneer is jullie interesse voor vogels ontstaan?
Els: Het is mij met de paplepel ingegoten, door mijn opa en moeder.
Wim: Toen ik een jaar of 10 was heeft mijn vader voor mij we een volière in de tuin gebouwd met inlandse vogeltjes. Op vakantie gingen wij naar Texel en daar is mijn liefde voor vogels echt ontstaan, mede door mijn vader die IVN- gids was. Ik maakte toen, op 15 jarige leeftijd, al aantekeningen in een schriftje over wat ik zag en hoorde.
Is er verschil in jullie waarnemingen?
Els:Als Wim een vogelgeluid hoort, zelfs in Zuid Afrika, weet hij welke vogel het  is. Ik moet een vogel zien en kan door observatie de vogel herkennen.Wim:Door een operatie moest ik meer gaan bewegen en zo ben ik voor het eerst rondjes gaan lopen op De Hoge Veluwe met een gids. Laterging ik zelf oppad en heb ik een account aangemaakt op Waarneming.nl, waar ik alleen bijzondere vogels inventariseer en mijn vaste rondes loop. Ook in het Buurbosch, meestal samen met Els, doen we waarnemingen. Elk voorjaar van half maart tot eind mei worden broedvogels en bijzondere vogels genoteerd. Wanneer je zo’n 6 à 7 keer een rondje hebt gelopen, kun je ervan op aan dat er gebroed wordt. Deze lente en zomer werd er rond de Koepel waargenomen en mochten we bij uitzondering ’s morgens op de Koepel om daar specifieke roofvogels te zien, zoals de raaf, de havik en de wespendief.
Welke vogels zijn met name in het Buurtbosch te spotten?                                                                                    
Els en Wim: De appelvink, de glanskop, de boomklever, allerlei soorten mezen, het winterkoninkje (het kleinste vogeltje met de meest heldere zang). Moeilijk te vinden zijn de goudvink, de groene specht en de zwarte specht, evenals de  bonte spechten. De grote specht vind je in de tuin, de middelste en kleinste specht in het bos.
Op welk tijdstip zijn de vogels het meest actief?
Els: De beste zang is zo vroeg mogelijk, maar je mag voor zonsopgang het bos niet in. De reden daarvoor is dat je het wild niet mag verstoren. In de ochtend gaan de vogels op zoek naar eten en in de namiddag maken de vogels nog een rondje.
Wim: Wanneer de vogels jongen hebben zijn ze de hele dag actief om de kleintjes te voeden.
Welk jaargetijde is voor jullie het meest interessant?
Els en Wim: Het voorjaar, vanaf de eerste merelzang. Alle vogels zingen iedere dag in dezelfde volgordehun lied. Dit blijft elke lente weer heel bijzonder.
Hoe zijn jullie in contact gekomen met de ‘Vrienden’ en hoe is de samenwerking?
Els: Door Gert, mijn broer in 2015.  De samenwerking met de ‘Vrienden’ ervaren we als heel erg prettig.
Zijn er nog andere activiteiten in het Buurtbosch naast de wandelingen?             Els: Hendrik Prins, bestuurslid van de ‘Stichting’ en bosbouwdeskundige, kan onze hulp goed gebruiken wanneer hij de houtoogst gaat uitvoeren. Wij lopen dan eerst door het gebied en inspecteren of er dassenholen, nesten of mierenhopen zijn. Tevens adviseren wij over vogels en kleine fauna.
Wim: We hebben 25 nestkastjes opgehangen in het Buurtbosch. In september worden de nestjes door ons weer schoongemaakt. Over het algemeen nestelen de pimpelmees en de koolmees in de kastjes. Daarnaast ben ik actief in de Boswerkgroep.
Wat is voor jullie naast Lunteren een specifiek vogelgebied?
Wim en Els: Texel, daar zijn zoveel specifieke watervogels te zien.
Wim: Mijn lievelingsvogel daar is de tapuit, soms ook te zien op het Wekeromse Zand.
Els: Voor mij is dat op Texel de wulp en in Lunteren het roodborstje.               Wat raden jullie aankomende vogeldeskundigen (ornithologen) aan?
Wim: Meegaan met een goede vogelgids.
Els: In de praktijk leer je het meest. Voor ons is het beest het belangrijkste, dit staat altijd voorop.

Op het bankje van Els en Wim bij de Poelheide staat deze toepasselijke tekst:                       Wie het geluid kent, kent de vogel

Deel dit bericht